menu
Nieuws

Droogte biedt kansen

29-06-2023
Droogte biedt kansen

Bij langdurige zomerse droogte liggen gazons, plantsoenen en grasbermen er al snel geel en dor bij. Heem heeft de oplossing die bovendien bijdraagt aan het herstel van biodiversiteit in de stedelijke omgeving. Om traditionele gazons te transformeren naar een heemvegetatie, gebruikt Heem de methode van het afplaggen van de graszoden en het zeer oppervlakkig harken of roteren van de bovenlaag. Vervolgens zaaien we het in met een samengesteld zaadmengsel op maat gemaakt voor de omgeving, grondsoort en ligging.

Minder kosten
Het afplaggen en afvoeren van graszoden is kostbaar. Dit is waar droogte kansen biedt. Want wanneer de gazons al aan het verdrogen zijn is er een goedkopere methode: alleen roteren en het dode gras afharken. Je hoeft minder af te voeren en dat betekent minder kosten. Het beste resultaat bereiken we door deze techniek een aantal weken later te herhalen. Hiermee creëren we een zogenaamd ‘vals zaaibed’ dat vanaf half augustus kan worden ingezaaid.

Wat levert dit op voor de biodiversiteit?
Heemvegetatie in plaats van een traditioneel gazon biedt een leefomgeving aan vlinders en insecten. Bovendien is heemvegetatie beter tegen droogte bestand. Door droogtebestendige heemsoorten te kiezen zijn heemvegetaties sterk en veerkrachtig. Veel van deze soorten hebben penwortels zoals peen en pastinaak. Of luzerne met een wortelstelsel dat zich tot 4 meter kan uitstrekken, waardoor het goed tegen de droogte kan. Andere soorten hebben aanpassingen aan het blad waardoor ze beter tegen droogte kunnen. Zo draait muizenoortje haar blad om, zodat haar viltige onderkant naar boven komt, waardoor er minder vocht verdampt.

De bodem is het belangrijkst
Zoals de fundering het belangrijkste onderdeel is bij de bouw van een huis, is dat de bodem bij een heemvegetatie. Wat er groeit op een bodem geeft de geschiedenis van deze bodem weer. Wat we vandaag met de bodem doen, bepaalt welken planten er willen en kunnen groeien. In de aanleg en het grondwerk worden, vaak goedbedoeld, de meeste fouten gemaakt die vaak niet meer terug te draaien zijn. Het succes van een project met heemvegetatie is daarom misschien wel voor het grootste deel afhankelijk van deskundig grondwerk.

Bron: https://www.heem.nl/droogte-biedt-kansen/