menu
Nieuws

Droogte en de Bonte Berm

06-09-2022
Droogte en de Bonte Berm
Wanneer heeft het voor het laatst geregend? Een vraag waar we deze zomer langer over moet nadenken dan normaal en dat is niet gek. Volgens cijfers van het KNMI van 31 augustus 2022 is er deze zomer 135 mm neerslag gemiddeld gevallen ten opzichte van normaal 224 mm. Dat is maar 60% van wat er in een “normale” zomer aan regen valt en daar heeft onder andere de Bonte Berm last van.

Waar de kruiden normaal een stuk langer bloemen hebben worden nu de beelden van augustus vooral gedomineerd door uitgebloeide zaaddozen. Niet alleen het beeld is wat minder fraai dan normaal, ook hebben de kruiden die wat meer gebaad zijn bij vochtigere omstandigheden het moeilijker om de energie weer op te slaan in de wortel. Dit is belangrijk voor 2 of meerjarige planten zodat ze het jaar hierna weer kunnen bloeien.

Dit jaar zal de tijd tussen de laatste bloei en het maaien daarom wat langer bedragen dan normaal het geval zal zijn. Echter heeft de uitgebloeide vegetatie nog steeds een functie, het dient nog steeds als schuilplek voor de insecten en zorgt voor schaduw wat de vergrassing onderdrukt.