menu
De Bonte berm

Brengt seizoensbeleving

Fase 1 Februari - Maart

Fase 2 April - Mei

Fase 3 Mei - Juni

Fase 4 Juli - September

 

BONTE BERM IN BREDA

Afgelopen najaar hebben we weer een Bonte Berm aan mogen leggen in Breda. En dit keer op een bijzondere locatie! Vlak naast een woonzorgcentrum van Thebe in de woonwijk Boeimeer.

De bewoners van dit woonzorgcentrum kunnen in het voorjaar vanuit de huiskamers deze steeds veranderde vegetatie aanschouwen. Hierdoor wordt het stuk gazon wat er nu lag een stuk fleuriger volgend jaar.

Naast de sierwaarde verhoogt de Bonte Berm, zoals wethouder Jeroen Bruijns ook al vertelde, de biodiversiteit door voedsel en schuilplekken te bieden aan insecten! Een mooi initiatief van de gemeente Breda.
 

het concept


Biodiversiteit is in de stedelijke omgeving steeds belangrijker en dat is het ook! Daarnaast is er veel aandacht voor ecologisch beheer en de ontwikkeling van kruidenrijke vegetaties. Om de biodiversiteit te vergroten én een lange bloeitijd te garanderen is het concept de Bonte Berm ontwikkeld.

Binnen dit concept worden de krachten van één-, twee en meerjarige (inheemse) zadenmengsels gebundeld met een op maat samengesteld bloembollenmengsel. Dit zorgt voor een vegetatie met een lange bloeitijd, een verhoogde biodiversiteit, extensief, ecologisch onderhoud en wordt de seizoensbeleving versterkt.

Door de bloeitijd van de kruiden en de bloembollen te combineren kan er maar liefst 8 maanden lang bloei worden gecreëerd. Van het vroege voorjaar tot het begin van het najaar is er kleur te vinden in de berm. Dit resulteert ook in dat de Bonte Berm maar één keer per jaar gemaaid hoeft te worden wat een hoop kosten bespaart. Daarnaast is er bijna het hele jaar rond voedselvoorziening en beschutting voor vlinders, bijen en andere insecten.

In de eerste 3 tot 5 jaar zullen wij het project volledig onder onze hoede nemen. Dit betekent dat er drie keer per jaar een monitoring plaatsvindt om de ontwikkeling van het project  te volgen en bij te sturen waar nodig. Ook het maaien zal door ons worden geregeld waarbij van belang is dat dit met het juiste materiaal gebeurd en op het juiste moment.

 
Bonte Berm